AUTOMATISKT. Lars Magnussons väderstation mäter bland annat temperatur, luftfuktighet, vindriktning och regnmängd. Värdena förs automatiskt över till en hemsida som uppdateras var tredje sekund.
AUTOMATISKT. Lars Magnussons väderstation mäter bland annat temperatur, luftfuktighet, vindriktning och regnmängd. Värdena förs automatiskt över till en hemsida som uppdateras var tredje sekund.
Foto: Anja Degerholm

Lars är sin egen meteorolog

Startade privat väderstation för två år sedan

VÄDER. För Lars Magnusson i Axelvold är vädret mer än bara kallprat. För snart två år sedan startade han en egen vädersida på nätet och sedan dess har intresset bara växt.

Det började med att han köpte en vanlig termometer som visade ute- och innetemperaturen.
– Jag tänkte att det måste finnas något bättre och började kolla runt på olika väderstationer, berättar Lars Magnusson.
Valet föll på en för dryga tusenlappen. Väl monterad på husväggen och taknocken föddes idén om att göra något mer av det. På internet finns otaliga modeller för väderhemsidor som sorterar informationen till tydliga kategorier och tabeller.
– Jag har utgått från en mall och sedan byggt vidare på egen hand för att få det utseendet jag vill ha.

Fyra i Svalöv
Underhållet av hemsidan tar ett par timmar varje dag. Mycket av tiden går åt att surfa runt på liknande sidor och forum. I Sverige finns det ett hundratal liknande sidor, och i Svalövs kommun åtminstone fyra privata vädersidor.
– Alla hjälper alla, har man ett problem så finns det alltid någon som har lösningen.
Lars har även monterat tre webbkameror på väggen som visar hur vädret är i Axelvold just för stunden.
– Så jag slipper titta ut genom fönstret, säger han med ett skratt.

Spelar det någon roll hur många besökare du har?
– Egentligen inte, det är bara ett plus i kanten. Jag vet att några bönder i trakten och radioflygklubben i Böketofta använder sidan.
– Så länge jag själv är nöjd så spelar det ingen roll om det är fem eller femtio besökare.

Blir du någonsin nöjd?
– Nej, jag är nog lite petig som person och finns det ett fel så håller jag på tills jag hittar lösningen. Klar blir jag nog aldrig.Publicerad: 25. juli 2010 03:00